Kroner og facader

Hvornår behandles der med kroner og facader?
Hvis du har en defekt tand, der ikke længere kan repareres forsvarligt med en fyldning, kan det være nødvendigt, at få lavet en krone. Kronen gør tanden mere holdbar og sikrer, at tanden ikke knækker og i værste fald mistes. I andre tilfælde kan en krone eller en facade blive nødvendig, hvis tanden er misfarvet eller misdannet for at få et pænt og holdbart resultat. Hvis du er ked af udseendet af en fortand, så kan en facade også være løsningen, for at få det smil, som du ønsker.
 

Opbygning
Er din tand rodbehandlet, og mangler der meget af den, er det ikke muligt at få en krone til at sidde fast. Så kan det være nødvendigt først at få fremstillet en opbygning, der sidder fast i roden med en stift. Kronen kan så sættes fast på opbygningen.
 

Hvordan får jeg lavet en krone eller facade?
Før du kan få lavet en krone, skal din tand slibes til. Dernæst skal der tages et aftryk af tanden.  Den færdig slebne tand beskyttes med en midlertidig krone, der fremstilles på klinikken. 

Aftrykket anvendes til at fremstille en gipsmodel af tanden. På gipsmodellen fremstilles kronen. Dette foregår hos en tandtekniker. Inden kronen eller facaden kan sættes endeligt fast, skal den rettes til, så den passer i sammenbid. Dette kan betyde at der oftest skal slibes lidt på kronen eller facaden før den passer helt. Når kronen eller facaden passer, sættes den fast på tanden eller opbygningen med en tynd cement, der fungerer som lim.
 

Hvilke smerter og bivirkninger har jeg risiko for at få?
Normalt vil du være lokalbedøvet, når du skal have lavet en krone eller facade. Efterfølgende kan der opstå følsomhed i et par dage, ligesom tandkødet kan være ømt. Efter den er sat fast, kan tanden godt være ekstra følsom for kulde og varme, i de første dage.
 

Hvor længe holder en krone eller facade?
Hvis din krone eller facade skal holde i lang tid, er det nødvendigt, at du er omhyggelig med din mundhygiejne. Efter 15 år vil ca. 3 ud af 4 kroner fungere. Lidt kortere tid for facader. Holdbarheden for de fleste kroner er derfor lang, men du kan ikke i alle tilfælde regne med, at kronen vil holde resten livet.
 

Hvad kan gå galt?
Omkring hver 10. tand, der får sat en krone på, skal senere rodbehandles. Dette skyldes, at nerven i tanden dør. Dette kan ske dels pga. slibningen, men også fordi tanden fra starten har været meget dårlig. Ved porcelæns-kroner og facader er der risiko for at porcelænet knækker af ved slid eller fejl-bid.